Dogecoin
Plötsligt är en skämtvaluta med en hund på värd åtta miljarder dollar. Vad i hela friden är det som pågår?
Plötsligt är en skämtvaluta med en hund på värd åtta miljarder dollar. Vad i hela friden är det som pågår?
Samlaren Simon Gärdenfors ska bara bläddra lite i sin kompletta tidningssamling och upptäcker till sin fasa att det fattas tre nummer. Han börjar leta – en jakt som ska pågå i flera år. Samlande är inte bara en hobby utan ett ekonomiskt fenomen av rang.
Har du också märkt att alla märken plötsligt ser likadana ut? Då kan din instagramfeed vara infekterad av Blands.
Pengar uppstod inte bara som en rationell lösning på ett praktiskt problem en gång för länge sedan. Det var såklart mycket mer komplicerat än så.
I april 2020 så försattes 880 svenska företag i konkurs. Det är över 30 procent fler än samma månad året innan. 880 personer som har blivit tvungna att inse att: det går inte längre. En av dem är Frederik Andersen.
Hur blir man rik? Vi hittade två sätt: ett är enkelt men långsamt, det andra är snabbt och svårt.
Vad har nyårslöften med pengar att göra? En hel del visar det sig.
Vad är det för likhet mellan en kossa och ett 5G-nät? Båda ligger till grund för årets Nobelpris i ekonomi, såklart.
Våren 1982 läste Mikael Ahlström en artikel i Journal om Commerce. Den handlade om tre killar som hade startat ett bolag som köpte upp och sålde andra företag på ett nytt smart sätt. Mikael Ahlström bestämde sig för att ta deras idé till Sverige.
Kris och krig brukar kallas för “The mother of invention”. Men faktum är att det finns massvis av innovation, som vi bara väljer att inte se.
1997 bestämde sig David Bowie för att ge sig in i finansbranschen. Drygt tio år senare blir han anklagad av en brittisk tabloidtidning för att ha orsakat den globala finanskrisen. Vad var det som hände?
Tänk om priset på mat steg med 313 miljoner procent per månad? När kriget kom till Jugoslavien uppstod den värsta inflationen i historien, och Sasja Beslik var en av alla som drabbades.
Det var en gång ett produktionsbolag som hette Monopol Media. Men hur låter resten av historien? Vilka är vi och varför håller vi på med det vi gör? Men framför allt: måste vi veta det för att bli framgångsrika?
Ingen kan hävda att vår ekonomi är utan problem, men vilket är egentligen störst?
Hästar kostar pengar, otroligt mycket pengar. Tävlingshästar kostar ännu mer. Så vem är det egentligen som betalar för kalaset?
Ska staten skapa pengar som vi kan betala med? I hundratals år har svaret varit “ja” – nu är det långt ifrån självklart.
Få företag känns så statliga som mejerierna. Hur kunde en kommersiell dryck bli det svenska folkhemmets uratom?
Hur känns det att bygga upp något, och sen ägna halva sitt yrkesliv åt att hindra andra från att ta det ifrån en? Få personer vet mer om det än Debasers grundare Annelie Telford.
Hur kan en flaska rött kosta 79 kronor när en annan kostar två miljoner, hur mäklar du en bra portfölj Bordeaux, och vad är egentligen ett anständigt pris på ett vin? Alla frågor leder till Jan på Östermalm.
För sex decennier sedan upptäcker en krokodiljägare ett intressant samband. Nu används det för att bestämma vår penningpolitik. Men borde den?
Hur kan salt vara så billigt? En av världshistoriens viktigaste vara är plötsligt en av de billigaste. Vi djupdyker i en salt historia.
Hur omsätter man kulturellt kapital till ekonomiskt kapital? Få personer har funderat på det så mycket som Lena Hammargren, VD och grundare av Novellix.
Hösten 2014 vandrade Olle Aronsson och Stefan Lundell in till sina chefer på Dagens Industri och sade upp sig. I fickan hade de tre miljoner kronor och en enkel affärsidé.
Niclas Luthman är musikentreprenören och golfbanedesignern som behövde en ny utmaning. I dag försöker han övertyga amerikanerna om att köpa hans patenterade glass.
Alibaba hanterar en fjärdedel av världens alla paket, ByteDances algoritmer vet vad du vill ha innan du själv vet det och Tencents kommunikationsapp är en schweizisk armékniv av funktioner. Jacob Lovén och Tom Xiong hjälper Kapitalet att få lite bättre koll på de kinesiska techföretagen som du kanske vet namnet på, men inte så mycket mer.
Hon ville spela fotboll, men ett trasigt korsband stakade ut vägen till akademin där hon nu jagar lösningen på cancergåtan. Åsa Secher har träffat entreprenören och forskaren Sara Mangsbo.
Tio år efter det första spadtaget blöder Nya Karolinska pengar, personalen flyr och patientköerna växer. Vad vad det som gick fel?
Vi pratar gräs, braj, jazztobak, brass, gås, holk, grönt, spliff, rocknrolltobak, cheeba, puk och skunk med den enda personen vi vill höra om detta ämne: Johan Anderberg.
Vad spelar det för roll vem som lagade Adam Smiths middag? Jättestor. Om du frågar Katrine Marçal.
Sven Carlsson är techjournalisten som följt Spotify längre och närmre än de flesta.
Att världsekonomin går igenom en historisk kris verkar inte reflekteras på börsen. Men hur är det möjligt att handeln med företag kan tuffa på som vanligt, trots att många företag ser döden i vitögat?
Den 20 april hände något som aldrig hänt förut. Oljepriset blev negativt. Hur kunde det gå till?
Vem har Sveriges bästa telefonnummer, och vad har det egentligen för betydelse?
Ett samhälle där alla har samma möjligheter är något de flesta tycker är en bra idé. Men vad är chansen för detta i en värd där man kan ärva?
Idén om universell basinkomst är över 500 år gammal. Hur kommer det sig att vi fortfarande inte vet om det funkar eller inte?
Svenska företag går på knäna i Coronans spår. Men hur kan man rädda dem? Vi sonderar den politiska terrängen i jakt på vad man bör göra – och inte göra.
Arbetslöshetssiffrorna rusar och konkurserna haglar. Mitt i allt sitter svenskarna på över 3 300 miljarder kronor i bolåneskulder. Så vad händer med bolåneräntorna när världsekonomin står i brand?
Ett gammalt undantag i upphovsrättslagen har banat väg för en animerad konflikt om en hemlig och avskydd skatt: kassettbandsersättningen.
Det är kris igen, och stödpaketen regnar över den svenska ekonomin. Men varifrån kommer egentligen alla pengar, och vad ska de göra för skillnad?
I coronakrisens spår ska Europeiska centralbanken köpa värdepapper för 750 miljarder euro. Vad betyder det egentligen?