Letar du efter en bra ekonomipodd?

Varför är avokado så dyrt? Hur värderar man en tavla? Vem äger alla containrar? Hur mycket tjänade kompositörerna bakom Cotton Eye Joe?

När man tänker på det så handlar nästan allt om pengar. Kapitalet är en ekonomipodd som vill förstå världen och människorna omkring oss genom vad som pågår i ekonomin. Vår förhoppning är att du som lyssnare ska lära dig nya saker och ha lite kul på vägen.

Lyssna på Spotify

Lyssna i Apple Podcast

Eller lyssna direkt på några av våra favoritavsnitt:

95: En äkta Caravaggio

Vad gör man om man har ärvt en tavla som man tror kan vara målad av en av världens mest kända konstnärer, och potentiellt värd dussintals miljoner? Åsa Secher har träffat en man som råkar ha det problemet.


100: Bulgaren som köpte internet

I maj 2017 upptäcker bulgaren Kalin Karekahayov att det är rea på svenska domäner. Ett halvår senare äger han en tredjedel av alla hemsidor. Men vad ska en bulgar med en halv miljon svenska domäner till? Gunnar Harrius frågade, och fick en rundvisning i nätets dolda rörmokeri.


138: Låten som förändrade ett liv

I början av 1990-talet var Patric Edenberg en hårt arbetande musikproducent som drömde om det stora genombrottet. När det väl kom, blev det inte som han hade tänkt sig.


103: Syndikalisterna som startade försäkringsbolag

För snart 20 år sedan fick det syndikalistiska ungdomsförbundet en idé: en medlemskassa som skulle betala böter för alla de som plankade i kollektivtrafiken. Vad de inte visste var att de i själva verket startade bland det mest kapitalistiska vi känner. Ett försäkringsbolag.


56: Varför är avokado så dyrt?

Kapitalet ställer sig frågan som gäckat människan i decennier: varför är avokado så dyrt? Och varför är den ibland ännu dyrare än vanligt?