Allt som glimmar är sand

Den kanske viktigaste råvaran i vårt globala ekonomiska system håller på att ta slut. Men hur kan det vara brist på något som finns överallt?

Jag hatar att få sand mellan tårna, på benen, innanför kläderna. Ska jag bada så föredrar jag nog faktiskt till och med stenstrand, om jag ska vara helt ärlig. Och det är väl ungefär så långt min relation till sand sträcker sig. Tills jag trillade över en artikel som påstod att det var brist på sand. Vadå brist på sand? Det kan väl inte stämma? Vad använder vi ens sand till, förutom att lägga under gungorna i lekparken? Det visar sig att vi använder sand till exakt allt. Det är inte ens en överdrift. Förutom att det behövs sand för att göra betong, så används sand i allt från smink till datachip och resåren i våra underkläder. Då är det inte så svårt att förstå att det inte är något litet problem om sanden håller på att ta slut. Faktum är att det är ett så stort problem att människor har dött när de har försökt försvara sanden. Men om vi kan hitta andra sätt att få fram en sand som går att använda i betong så kanske vi kan vända utvecklingen.