Moneyland

Var gömmer man en lyxyacht, några fula Renoirtavlor och ett timmerslott? I Moneyland såklart.

Då och då hör man en siffra som bara inte kan stämma. Om du viker ett papper på mitten 42 gånger så räcker det härifrån till månen. Var femte låt på Spotify har aldrig spelats. Och ungefär 12 procent av alla världens pengar – en åttondel – finns i det som Oliver Bullough kallar Moneyland. Det kan bara inte vara sant.

Moneyland är namnet den walesiska författaren och journalisten har gett till den plats där en global elit av miljardärer, kleptokrater och skurkar gömmer sina pengar. Det är platsen där Det är oskattade pengar på ett ukrainskt bankkonto, dolda i ett brittiskt bolag som ägs av en schweiziskt stiftelse som styrs av ett moderbolag i Panama. Det är lyxyachten och Renoirtavlorna gömda i ett östeuropeiskt slott, på en tomt skriven på St Kitts.

Oliver Bullough har undersökt det här landet sedan 2014. Han vet hur det uppstod, hur man skaffar sig ett av landets eftertraktade pass, och han vet hur man ska stoppa det. Men inte heller han tror att en åttondel av alla världens pengar finns i Moneyland.

“Förmodligen är det mycket mer. En åttondel är en mycket försiktig uppskattning”, säger han.

Vill man köpa boken Moneyland som gör man det här.