Resten av historien om blankning

I januari kallade Teslagrundaren Elon Musk blankning för bedrägeri. Efter historien med Gamestop var det nog många som höll med. Verkligheten är såklart mycket mer komplicerad än så.

Ibland händer det något i världen som gör att alla börjar prata om något vi aldrig annars pratar om. Smala branschspecifika begrepp som den breda allmänheten inte är bekanta med sedan innan tar sig in i morgonsofforna på mainstream-tv och plötsligt har alla lärt sig ett nytt ord. Så var det i vintras när det enda vi plötsligt pratade om var GameStop och ordet som alla fick lära sig var blankning. Ett finansiellt instrument som går ut på att man satsar pengar på att (vanligtvis) en aktiekurs ska gå ned. Mina kollegor på Kapitalet gjorde ett extraavsnitt som förklarade vad det var som hade hänt med tv-spelsföretaget på allas läppar. Men när dammet hade lagt sig hade jag fortfarande frågor kvar. Frågor om det lite större sammanhanget. Var det så enkelt att det bara var elaka hedgefonder som använde sig av blankning för att tjäna pengar på någon annans olycka? Såklart inte. I det här avsnittet gör jag ett försök att bredda bilden lite. 

För den som vill läsa mer på samma tema kan jag varmt rekommendera Katrine Marcals text i DN (och jag kan också rekommendera hennes nyhetsbrev). Och för den som vill fördjupa sig i den rätt makalösa historien om Enron (och vem vill inte det?) kan jag verkligen rekommendera Alex Gibneys dokumentär Enron: The Smartest Guys in the Room

//Åsa