Att sänka elförbrukningen med 80% i fyra steg

Med bergvärme och solceller kunde Joakim Ambrosson uppgradera kåken från energiklass G till A.

Artikeln sponsras av Tibber

Joakim Ambrosson bor några stenkast från Mörby centrum, norr om Stockholm. Huset är från strax efter förra sekelskiftet. “Vi flyttade från en lägenhet från 2018, och det var en jätteomställning. Energin kommer som ett brev på posten, i form av fakturor”, säger Joakim.

1. Bergvärme

Huset värmdes upp med direktverkande el. Ventilationen byggde på självdrag, med innebörden att kall utomhusluft sögs direkt in i huset (dåligt). Allt bidrog till husets föga smickrande energiklass, ett “G”. Joakim är dock intresserad (underdrift) av energifrågor, och bestämde sig för att göra upp med huset. Det började med bergvärme för 200 000 kronor. “Vi gick från 32 000 kilowattimmar till 10 700 kilowattimmar, så vi sänkte med ungefär 22 000 kilowattimmar”, säger han.

I kronor och ören innebar det en besparing på runt 35 000 kronor om året.

2. Vattenmantlad kamin

Nästa steg blev en vattenmantlad kamin – en braskamin med en liten vattentank ovanpå. “Det som händer med en vanlig kamin är att 100% av värmen går ut i ett och samma rum, och då blir det extremt varmt i det rummet”, säger Joakim. “Men går du in i köket så är det kallt. Men med en vattenmantlad kamin går bara 30 procent ut i rummet där du är. 70% går i ett vattenbatteri ned i multitanken.

En multitank är en vattentank som i Joakims fall står i källaren bredvid bergvärmen. Och genom att helt enkelt spara på varmvatten från kaminen, så behöver inte bergvärmen rycka in lika ofta.

FTX-ventilation

Sen var det dags för ventilationen. Joakim installerade upp emot 100 meter rör i det gamla huset, och såg till att varm luft från kök och badrum kunde möta färsk luft från utsidan i en stor värmeväxlare på vinden. Det kallas för FTX-ventilation. “Är det så att du har en uppvärmning på 20 000 kilowattimmar, så blir besparingen ungefär 2000 kilowattimmar varje år”, säger Joakim.

I kronor och ören? Omkring 3 000 kronor per år.

Solceller

Och, så klart: på taket till Joakim Ambrossons garage sitter 24 stycken solceller, monterade 2020. Tillsammans täcker de 80% av husets elbehov, och då står det dessutom en elbil på uppfarten. Dyrt, förvisso, men panelerna kommer vara avbetalda på runt 12 år, tror Joakim.

I slutändan har Joakim och hans sambo lyckats sänka sin elförbrukning med 50%, samtidigt som huset tack vare en utbyggnad har blivit dubbelt så stort. Och den absoluta merparten av behovet täcks av solceller.

Tibber är ett digitalt elbolag där du får 100% förnyelsebar el till inköpspris. Du kan följa din förbrukning i appen, och har du en elbil, en värmepump eller smart belysning, så kan du styra allt med Tibber. Läs mer på Tibbers hemsida.