Dogecoin

Plötsligt är en skämtvaluta med en hund på värd åtta miljarder dollar. Vad i hela friden är det som pågår?

Dogecoin är ett av de senaste decenniets absolut konstigaste fenomen. Det intresserar oss av flera anledningar. Dogecoin är ett exempel på en typ av fenomen som verkar bli vanligare och vanligare. Det är en internetbaserad rörelse, där avsikterna är svårtydda. Är det ett skämt? Är det allvar? Sanningen är nog att det är lite av varje. Dogecoin är ett skämt som spårat ur, samtidigt som det är en legitim kritik av både kryptovalutor och av hela vårt ekonomiska system. Valutan är en kombination av två fenomen. Den ena delen är Doge, ett meme som man kan lära sig om här.

Den andra delen är då coin, som i BitCoin. Har man alltid undrat hur bitcoin funkat, så är den här explainern bäst. Den förklarar vad som faktiskt händer under huven, snarare än att försöka bädda in allting i snärtiga metaforer. För en person som livnär sig på att försöka förklara ekonomi i metaforer är det såklart förödande att den bästa förklaringen av bitcoin är den som förklarar vad bitcoin är. Men livet går vidare.

Vill man höra storyn om hur Jackson Palmer skapade Dogecoin, och det vill man, så är det här en kortversion av när han var med i podden Epicenter.

På tal om poddar, så har dagens gäst Dea Brunner en podd, som heter Konsensus.

Slutligen, här är en kort guerillaintervju med mannen som kan anses ligga bakom alltihop, Elon Musk.