Bli rik, snabbt och långsamt

Hur blir man rik? Vi hittade två sätt: ett är enkelt men långsamt, det andra är snabbt och svårt.

En del människor skulle gärna vilja ha lite mer pengar, eller? Problemet, menar rikedomscoachen Annette Wendin, är att vi går omkring här på jorden och säljer vår egen tid. Och eftersom dygnet är begränsat till 24 timmar, så finns det inte så mycket att sälja. Det finns dock åtminstone två sätt att frikoppla inkomsten från tiden: spara en enorm del av inkomsten och investera allt på börsen, eller starta företag. Bloggaren Utdelningsseglaren valde det första spåret. “Vi hade inte jättebra ekonomi när jag växte upp. Så fick jag barn tidigt, då blir det också svårare med ekonomin. Det här var en revansch, att skaffa sig ännu mer kontroll över sitt liv. Om man har kontroll på ekonomin”, säger Peter, som är ett påhittat namn. 

Runt 2008 hamnade han på en amerikansk blogg där människor skrev om att det fanns ett enkelt och förutsägbart sätt att tidigt i livet kunna leva på passiva inkomster. “Peter” snöade in, sänkte sina levnadskostnader till ett minimum, och investerade tidvis upp emot 30 000 kronor per månad. Enligt den så kallade 4-procentsregeln är det sedan en tidsfråga innan man kan pensionera sig – långt före traditionell pensionsålder. “Den går ut på att du måste få 4 procents avkastning per år, plus 2 procent för inflationen. Så 6 procent i real avkastning. Sen tar du din månadskostnad gånger 300”, säger Peter.

Med andra ord räcker ett kapital på 6 miljoner kronor om du kan leva på 20 000 kronor per månad. Peter nådde sitt mål för ett par år sedan, och sa sedan upp sig från sitt jobb.

Utdelningsseglaren har skrivit om sin resa på sin blogg. 

Det andra sättet att frikoppla inkomsten från arbetstiden och bli rik? Starta företag. “Bara för att du driver företag så blir du inte rik. Det finns väldigt många exempel på konkursade bolag”, säger Jens Bäckbom, “investment manager” på Almi Invest. Han träffar varje år dussintals eller hundratals små bolag och investerar i en liten handfull. “Ska du bli riktigt, riktigt förmögen på kort tid, då måste du nästan idag ha riskkapital i ryggen. Tittar du på alla stora techbolag så är alla finansierade av riskkapital. Det är nästan omöjligt att göra det annars. Men det är ju bara om du vill sikta på de där topp tusen i världen. Det är absolut inte sant för de allra flesta företagare som bara vill leva ett gott liv, äta sig lite mer än mätt, köra en fin bil”. 

Jens Bäckbom kan man följa på LinkedIn, där han regelbundet skriver om entreprenörskap, investeringar och andra närliggande ämnen.