Var finanskrisen David Bowies fel?

1997 bestämde sig David Bowie för att ge sig in i finansbranschen. Drygt tio år senare blir han anklagad av en brittisk tabloidtidning för att ha orsakat den globala finanskrisen. Vad var det som hände?

I slutet av 1990-talet ville David Bowie förvandla sina framtida royaltyintäkter till obligationer. Han behövde pengar för att köpa ut sin tidigare manager. Obligationen blev en succé och sålde slut på nolltid.

Drygt tio år senare ställer en brittisk tabloidtidning frågan om Bowies finansiella genidrag kan ha varit med och bidragit till den globala finanskrisen 2008. Hur hamnade vi i en värld där avkastning på David Bowies framtida intäkter skulle kunna orsaka en ekonomisk härdsmälta vars effekter vi fortfarande ser?

Hör Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg.