Ur led är börsen

Att världsekonomin går igenom en historisk kris verkar inte reflekteras på börsen. Men hur är det möjligt att handeln med företag kan tuffa på som vanligt, trots att många företag ser döden i vitögat?

Det började naturligtvis med ett fall. När coronaviruset slutade vara ett vagt och avlägset hot och plötsligt blev en pandemisk realitet efter sportlovet tog börsen rejält med stryk. “Det var panik och total riskaversion”, summerar Aktiespararnas huvudredaktör Carl-Henrik Söderberg det som. Värderingarna av aktier, som bland annat görs utifrån möjlig framtida utdelning, såg plötsligt väldigt höga ut. Hur skulle företagen kunna göra vinster om ingen handlar? Hur ska de kunna göra vinster om ingen går till jobbet? Frågorna kändes rimliga, men snart började det vända uppåt igen. Både i Sverige och USA gjorde börserna rekordveckor, många har nog sett den redan ikoniska ikoniska bilden från CNBC som förkunnar att 16 miljoner människor förlorat sina jobb, men att Dow gjort sin bästa vecka sedan 1938.

Att dessa två saker kan vara möjliga samtidigt har såklart förklaringar. Börsen är inte en perfekt reflektion av ekonomin, den är framåtblickande. Det är spekulationer kring hur möjligheterna för avkastning kommer att se ut om ett halvår. “Vi stryker ett streck över 2020”, säger Carl-Henrik Söderberg. Avkastningen nu kommer inte att vara särskilt bra, men det har börsen accepterat, och istället bestämt sig för att blicka framåt. Så hur kan man bedöma möjligheterna till avkastning 2021 bedömas som som goda, trots att ekonomin går dåligt? Det är inte ens säkert att den bedömningen är gjord. Carl-Henrik Söderberg menar att det snarare handlar om att det inte finns några alternativ till börsen om man letar efter potentiell avkastning. I ett nollräntelandskap måste man helt enkelt titta på börsen för att se om det går att få avkastning på riskkapital, och det fortsätter marknaden att göra.

“Vi kan prata om ett TINA-läge, There is No Alternative”, säger Carl-Henrik Söderberg.