Svart marknad

Den 20 april hände något som aldrig hänt förut. Oljepriset blev negativt. Hur kunde det gå till?

På kvällen den 20 april blir Thina Saltvedt, Nordeas chefsanalytiker för hållbara finanser i Oslo, uppringd av en svensk journalist. Journalisten påstår att priset på WTI-olja är nere på 1 dollar/fat. Thina Saltvedt har svårt att tro att det stämmer och loggar in på sin telefon för att dubbelkolla. Det stämmer.
– Det var extremt det som skedde de följande timmarna, så det var inte mycket annat man fick gjort än att sitta och följa med i de enorma rörelserna, säger Thina Saltvedt.  

Det som hände de följande timmarna var att priset på den amerikanska WTI-oljan blev negativt, som lägst minus 37 dollar.

– Amerikanerna måste alltså betala för att bli kvitt olja, och det har aldrig hänt i historien någon gång att det är negativt pris på oljan, så det var väldigt, väldigt speciellt, säger Thina Saltvedt.

Så hur kunde det bli så här? Corona är en förklaring.

– På grund av corona så har ju efterfrågan på olja kollapsat, den har tappat 30 procent sedan nyår, säger Thina Saltvedt.

Men det hänger också ihop med hur olja köps och säljs, nämligen på terminskontrakt. Ett terminskontrakt är en deal om en transaktion som man ska göra i framtiden. När det gäller olja kan man till exempel i maj köpa kontrakt för juni. Det betyder att man bestämmer ett pris idag, för olja som man ska få i juni. Skillnaden mellan priset man kommer överens om idag och vad priset på olja är när det där kontraktet löper ut blir en förlust för ena parten och en vinst för den andra. Varje månad löper de här kontrakten ut, och den som inte har sålt sitt kontrakt är då tvungen att ta emot faktisk olja. 20 april var dagen innan majkontrakten löpte ut.

Problemet var bara att eftersom efterfrågan på olja har kollapsat och oljekranar är svåra och dyra att stänga av och på, så har det producerats för mycket olja de senaste månaderna. Alldeles för mycket. Det har gjort att lagerutrymmet är så gott som slut. Så den 20 april, dagen innan majkontrakten löpte ut, blev det plötsligt väldigt bråttom för alla dem som inte hade tänkt ta emot någon faktisk olja, utan bara spekulera på priset, att bli av med kontrakten.
– Då var det många som provade att sälja kontrakten samtidigt och det bidrog till det här extrema fallet, säger Thina Saltvedt.