Andreas Cervenka om Corona-krisen

I coronakrisens spår ska Europeiska centralbanken köpa värdepapper för 750 miljarder euro. Vad betyder det egentligen?

För att förstå vad det betyder att Europeiska centralbanken, ECB, ska köpa värdepapper för 750 miljarder euro så behöver man först förstå två saker: hur pengar skapas och vad en obligation är. ECB är Europas motsvarighet till Sveriges Riksbank och kan, precis som Sveriges Riksbank, skapa centralbankspengar. Det är samma sak som sedlar och mynt, och inte heller samma sak som de pengar vi har på våra privata bankkonton, utan en tredje typ av pengar – centralbankspengar. När Sveriges Riksbank ska låna ut 500 miljarder kronor till Sveriges banker så är det centralbankspengar de lånar ut. 

– Riksbanken kan skapa hur mycket pengar de vill egentligen, och det sker i ett handlarrum på riksbanken, där man sköter betalningssystemet i Sverige som kallas Rix. Så när riksbanken har bestämt vem som ska få låna vad så knappar de bara in beloppet på en terminal, 10 miljarder till Swedbank till exempel, och så trycker de enter. 

Pssst…gillar du Kapitalet?

Vill du höra våra hemligheter? Vilka det är som gör podden? Hur hittar vi på alla ämnen? Ge oss din adress så får du snart lära känna oss lite bättre. Vi kommer höra av oss sporadiskt.

Vi gör inget dumt med din data. Läs mer här.

Europeiska centralbanken kan skapa pengar på samma sätt och det är precis vad de gör när de ska köpa räntepapper, alltså obligationer, för 750 miljarder euro.

– De trollar fram nya pengar med sina tangentbord, knatter, knatter, knatter, miljarder, miljarder, miljarder. Sen går de in i olika marknader och köper olika obligationer. Obligationer är skulder, eller räntepapper. Så det man gör är att man lånar ut pengar till länder, till företag, kanske till kommuner runtom i Europa. Man kan göra det tekniskt, men andemeningen är att man lånar ut pengar och man är beredd att göra det i oändlig mängd. Dels för att marknaden ska fungera, så att det går att köpa och sälja, dels så att räntorna inte ska dra iväg så att det blir jättedyrt för länder att låna, vilket skulle vara väldigt dåligt just nu eftersom man måste låna väldigt mycket, säger Andreas Cervenka.  

Vad skulle hända om ECB lät bli att göra allt det här? Länder som Italien kanske skulle gå i konkurs.

ECB:s stödköp är dock bara en del av åtgärderna som rullas ut ioch världen just nu. Lyssna på hela intervjun med Andreas Cervenka för att förstå resten också.