För bra för att vara sant

Ditt Facebookflöde svämmar över av bluffannonser som påstår att Filip Hammar har hittat ett nytt sätt att bli rik på. Vad händer om man klickar på en av dem?

Erik Wisterberg är reporter på nyhetssajten Breakit. I somras bestämde han sig för att ta reda på vad som händer när man klickar på en av alla bluffannonser som syns i Facebookflödet.

“Det var ju bara någon minut senare så ringde det ju upp en person”, berättar Erik Wisterberg. De efterföljande veckorna fortsatte telefonen att ringa, ibland så mycket som 20 gånger om dagen.

Det var olika personer som ringde varje gång, men de påstod sig alla vilja samma sak; hjälpa Erik att komma igång med deras tradingplattform. Tradingplattformen som skulle göra Erik lika rik som Filip Hammar.

“Han berättar hur det här ska funka också. Han säger att de har något slags robot-trader som ska köpa och sälja kryptovalutor, nästan som day-trading, köpa och sälja snabbt, så att de hämtar hem vinst åt mig, en robot hämtar hem vinst åt mig hela tiden i stort sett”.

Ganska snart frågar personerna som ringer om de får installera ett program på Eriks dator. Programmet ska låta personerna som ringer komma in i Eriks dator och styra hans muspekare. Allt för att Erik så snart som möjligt ska kunna komma igång och tjäna pengar. Det enda som krävs är en första investering på 250 dollar. Sedan kommer det i princip att sköta sig själv och pengarna kommer att börja ticka in. Heter det, i alla fall.

Personerna som ringer har lite olika strategier för att få Erik att göra som de vill.

“Vissa var väldigt pushiga och liksom tryckte på att vi måste köra det här, och vill du inte göra det, slösa inte bort min tid, slösa inte bort din egen tid. Nu kör vi liksom, eller så går chansen över till någon annan. Och andra var väldigt inkännande, du ska inte göra någonting innan du vet exakt hur det fungerar och jag kan ringa senare och så där, så väldigt olika strategier”.

Erik Wisterberg vet att det här är en bluff och för att undvika att få sin identitet kapad så låter han bli att signera något med sitt bank-ID. För det är så det går till, när bedragarna har lyckats övertala någon att investera 250 dollar, och sedan använder personens bank-ID för att länsa deras konto. Enligt polisens nationella bedrägericentrum har det bara i år gjorts 42 anmälningar som passar in på beskrivningen av det som Erik Wisterberg lät sig utsättas för.

Tittar man på brottskoden investeringsbedrägerier och enbart de som involverar kryptovalutor har de som har anmält i snitt förlorat 329 000 kronor. Den högsta summan som har anmälts i Sverige under våren 2019 var 1,8 miljoner kronor. Eftersom bedragarna ofta är baserade utomlands och är duktiga på att sopa igen sina spår är fallen svårutredda för polisen. 

Så varför fungerar det? Varför låter vi oss luras av annonser som vid bara lite eftertanke är för bra för att vara sanna? Enligt psykologen Gustav Nilsson har vi människor ofta en bild av oss själva att vi är rationella och kritiskt tänkande varelser. En bild som inte stämmer överens med verkligheten. Att tänka kritiskt är väldigt krävande, och större delen av vår vakna tid är vi istället känslostyrda och impulsiva.

“Gör först, tänker kanske efter sen.”

Att vi fungerar på det här sättet är en sårbarhet som vi får leva med, menar Gustav Nilsson. För att undvika att bli lurade får vi istället försöka bygga system som gör det svårare för bedragarna att komma åt oss. Och vad gäller Facebooks möjligheter att stoppa bluffannonser är det en bra bit kvar.

Här kan du läsa hela Erik Wisterbergs granskning av bitcoinbedragarna.