När guldet blev till hitte-på-papperslappar

KAPITALET SOMMAR: En gång i tiden var pengar inte bara papperslappar som vi litade på var värda en viss summa. Papperslapparna var i själva verket kvitton och motsvarade en viss mängd ädelmetaller som fanns inlåsta på en bank. Så är det inte längre. Det kan bli ett problem.

Om man är orolig för att det finansiella systemet ska kollapsa finns det en sak man göra för att känna sig lite mer trygg. Man kan köpa guld. Guld, till skillnad från sedlar, är en ändlig resurs. Ingen centralbank kan bestämma sig för att tillverka guld. Centralbankerna kan däremot bestämma sig för att trycka sedlar. Vilket de gör, i inte så små mängder.

Det här finns det människor som oroar sig över. Människor som Johnny Mellgren. När han förstod att det inte längre finns något guld i ett valv som garanterar våra pengars värde, så tappade han tron på pengar. För idag är våra pengar, enligt Johnny Mellgren, bara hitte-på-papperslappar. Och vad händer då med våra pengars värde, om vi fortsätter att trycka upp mer och mer och mer? Kommer det sluta med att våra sedlar till slut inte är värda något?

I den här sommarreprisen återvänder Kapitalet till vintern 2018. Då bestämde sig Gunnar och Jacob för att köpa 100 gram guld, och samtidigt dyka ner i den monetära historien för att ta reda på hur vi hamnade här – med bankonton fulla av hitte-på-papperslappar.