Mannen som föll på berget

I slutet av 2013 hanterade börsen Mt. Gox 70 procent av all världens bitcoin. Tre månader senare var samma siffra noll. Mitt i allt stod Eric Wall, svensken som blev Creditor X8793.

På en vind på Kungsholmen rotar Eric Wall i en kartong. Längst ner, under gymnasiebetygen, en oanvänd upplevelse (kör Lamborghini) och ett gammalt kontoutdrag hittar han det till slut. Brevet som berättar den korta versionen av hans osannolika misslyckande. Han läser från brevet, som är en tredjedel så stort som ett vanligt brev, för att spara på papper.

“Okej, ’From: Tokyo District Court civil 20th division. Announcement from bankrupcy trustee april 14th. I am appointed of the bankrupcy trust of MtGox…’ Här! ‘Robert Marie Mark Karpeles’, just det, så heter han”.

Robert Marie Mark Karpeles, mer känd som bara Mark Karpeles, är fransmannen som 2011 köpte Mt. Gox, en börs där vem som helst kunde köpa den då relativt nya kryptovalutan Bitcoin. När han köpte den saknades 80 000 Bitcoin, efter att hackers kommit åt den plånbok som coinsen förvarades i. 2011 var inte 80 000 bitcoin någon stor sak, men bara månader efter att Karpeles hade förvärvat Mt. Gox, rusade kursen på Bitcoin, och skulden som 2011 motsvarade knappa hundratusen dollar, var 2014 hundra miljoner dollar. 

Inget av det här visste Eric Wall när han köpte bitcoin för första gången 2012. Redan då viskades det visserligen om att Mt. Gox var i problem, och att Mark Karpeles utreddes av FBI, misstänkt för att driva darknetdrogmarknaden Silk Road. Eric Wall hade därför inte sina Bitcoin på MtGox, och i början av 2014 kom fler och fler rykten om att börsen hade allvarliga problem. Mycket tydde på att de förlorat en stor summa bitcoin, och det fanns personer som inte hade kunnat göra uttag på flera månader. En växelkurs mellan bitcoin som fanns på Mt. Gox, och coins som fanns utanför skapades. Eric Wall köpte till kursen 0,7 Bitcoin per “GoxCoin”. Totalt gick han in med vad som motsvarade ett tiotusental kronor.

“Så här i efterhand låter det korkat såklart. Eller inte bara låter, det var ett korkat beslut”, säger han. Det fanns dock anledning att tro att det inte var ett så dåligt beslut där och då. Det initiala hålet på 80 000 bitcoin som Mark Karpeles aldrig lyckats fylla var inte känt för allmänheten, och Eric Wall gissade att det troligaste var att en av Mt. Gox konton, en så kallad “wallet”, hade blivit hackad. Men även om Mt. Gox mest aktiva wallet hade blivit hackad så skulle det inte betyda att alla coins var borta – en börs har inte samlat alla coins på ett ställe. Om en hacker lyckats ta sig in på Mt. Gox wallet, borde det alltså inte vara förödande för hela börsen. Eric Wall hade rätt, och fel.

“Det som hade hänt var att en rysk hacker kommit över nyckeln till den aktiva walleten. Så varje gång Mark Karpeles fyller på den, så drar hackern ut pengar. Lite i taget, så att Karpeles inte ska märka något. Det finns också uppgifter om att Karpeles till slut inte vågade titta på sina konton för att se vad som fanns kvar”, säger Eric Wall. 

Till slut bröts tystnaden från Mt. Gox. Man hade förlorat allt – mellan 750 000 och 850 000 Bitcoin. Bolaget ansöker om konkurs, och Eric Wall ser de coins som stuckit i värde reduceras till en liten papperslapp, där hans fordran är utskriven i inköpspriset i japanska Yen. Han blir Creditor X8793. För Mt. Gox är dock inte allting slut. Mark Karpeles lyckas lokalisera 200 000 bitcoin kort efter konkursen. Inte nog för att för att göra någonting med 2014, men i och med Bitcoins raketartade prisökning är dessa coins inte bara nog för att täcka alla Mt. Gox skulder, utan också nog för att göra Mark Karpeles till dollarmiljardär. Karpeles har dock avsagt sig rätten till några pengar ur konkursboet. 

För Eric Wall blev detta startskottet för Eric Walls mer seriösa Bitcoinkarriär. Idag har kryptovalutan gjort honom till miljonär, “åtminstone på pappret”, och han jobbar med att undersöka Bitcoins möjlighet som säker valuta åt människorättsorganisationer.

“Så slutet gott allting gott antar jag. Men jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt att försöka lösa problemen som Mt. Gox orsakade”.