Vem äger din lägenhet?

Många bostadsrätter är kraftigt belånade, och banken har inte direkt ramat in skuldebreven – de har sålt ditt lån. Så vem äger egentligen din lägenhet?

Låt oss ta mig själv (Gunnar) som exempel. Jag har köpt en lägenhet för nästan tre miljoner, men bara betalat drygt 25% med mina egna pengar. Resterande två miljoner är ett lån från Handelsbanken. Min tanke är att banken har tagit mitt, och tusentals andra lån, och buntat ihop dem till en obligation, som någon har köpt. Frågan är bara vem? Vem har köpt min lägenhet, utan att någon sagt något till mig? Jag tänker att ett rimligt första steg är att ta reda på vilken obligation mitt lån egentligen ligger i.

Fem misslyckade samtal till Handelsbanken senare står det klart att de inte kan svara på i vilken obligation mitt lån ligger i. Hur kan detta vara möjligt?

“Det säger de för att ditt lån inte ligger i en specifik obligation”, säger Therese Mårtensson, jurist på bankföreningen. Istället utgör mitt lån – eventuellt – säkerhetsmassa för ett flertal obligationer som Handelsbanken ger ut. Systemet är komplicerat, och säkerhetsmassan matchas om efter behov. Med andra ord kan mitt lån utgöra säkerhet för inte bara en, utan åtta obligationer, men det finns ingen information kring huruvida mitt lån just nu används till detta syfte. Massvis av pensionsfonder och banker skulle i teorin kunna äga en bit av min lägenhet, men det är inget som är säkert. Kanske är det helt enkelt lugnast att tänka sig att jag äger den själv.