Så gick det för spikmattegrundaren

Hans företag gick från noll till hundra miljoner kronor på bara två år. Ett år senare hade spikmatteföretaget hade det gått i konkurs. Om Mokshananda är mannen som lämnade ett miljonföretag för att meditera.

Om Mokshananda, född under namnet Jonathan Hellbom, var yogin som tog spikmattan till Sverige. Den mjuka tygmattan, klädd med 6000 plastpiggar, gjorde snabbt succé.

— Jag tog helt enkelt och gjorde en mer modern och kommersiell version av den traditionella spikmattan, säger han. 

Efter bara två år omsatte företaget hundra miljoner kronor, och nästan en halv miljon mattor hade sålts. Men en mättad marknad, problem med lagerkostnader och många kopior var början på det som blev Om Mokshanandas fall. Och mitt i företagets kris lämnade han Sverige för Indien.

— Jag hade ingen aning om vad det betydde att vara VD. Det är klart att det var amatörmässigt, men jag har aldrig tänkt på vad jag har gjort. Jag har bara gjort. Så efter två år kände jag att jag var klar med allt, jag saknade bergen och ville meditera, säger han.

Han var borta i ett halvår, och när han kom tillbaka ansökte företaget om konkurs. En stor skatteskuld och böter för vilseledande marknadsföring fanns i konkursboet. Men grundaren själv klarade sig bra.

— Jag tjänade ungefär sex miljoner kronor. Det är klart att det är bra, men i förhållande till hur mycket vi sålde är det väldigt lite. Men jag är van att leva som en munk, säger han.

Han lever idag i indiska Goa och har ett hus i Himalaya. Tillsammans med sin mamma har han återlanserat spikmattan i andra länder än Sverige.