Bulgaren som ägde svenska internet

Under ett års tid köptes en halv miljon svenska internetdomäner av en och samma person. Som mest ägde han nästan var tredje svensk domän. Det här är bulgaren som i skymundan dominerade svenska internet.

I Maj 2017 upptäckte bulgaren Kalin Karakehayov av många svenska återförsäljare av domäner – så kallade registrarer – hade rea. En .se- eller .nu-domän kunde säljas för så lite som enstaka kronor, och Kalin, och hans företag Tool Domains, bestämde sig för att slå till. Men det var inget litet köp de stod för – de köpte allt.

— Vi hade en lista på domäner som hade gått ut, alltså att den tidigare ägaren inte hade förnyat köpet av hemsidan. När det var så här billigt så det rimligt att köpa många. Så vi köpte så mycket vi kunde, säger Kalin Karakehayov.

Totalt blev det 555 180 svenska domäner för Kalin och hans företag, vilket innebar nästan var tredje svensk domän. Förhoppningen var att de personer som tidigare hade ägt hemsidorna skulle köpa tillbaka dem, eller att någon annan skulle inse värdet i dem och lägga ett bud.

— Vi använde dem också för trafik. Vi fyllde dem med google-annonser, och eftersom många av de här domänerna redan hade trafik från gamla länkar som ledde dit, så blev det kostnadseffektivt, säger han.

Totalt uppskattar Kalin Karakehayov att hans företag tjänade ungefär 150 000 euro, drygt en och en halv miljon kronor, på affären. De sista domänerna gick ut för en dryg månad sedan, men Kalin förnyade dem som hade bra trafik.