Genidraget som skapat Sveriges största läskmonopol

I december dricker svenskarna runt 50 miljoner liter julmust. Och nästan vartenda droppe kommer från samma hemlighetsfulla familj i Örebro: familjen Roberts.

Julmusten, en av svenskarnas mest älskade drycker, är sedan sju generationer ett familjeägt monopol. Örebrofamiljen Roberts har sedan början av 1900-talet tillverkat läsken som blivit synonymt med julen.

– De är familjen julmust i Sverige. Det som är unikt är att det är samma familj som tillverkar ungefär 99 procent av all essens, enligt ett hemligt recept, säger Anna Carlstedt, som har skrivit en bok om drycken. 

Ett av familjen Roberts snilledrag var att man aldrig sökte patent på idén. Själva poängen med ett patent är att idén blir offentlig när patentet löper ut, och då hade julmustreceptet blivit till allmän kännedom för länge sedan. I stället lät man receptet förbli en vanlig hemlighet, och trots försök att efterapa smaken har ingen lyckats. 

– Coca-Cola gjorde ett försök att få köpa företaget eller receptet men fick inte det. Då gjorde de ett eget försök att tillverka en egen julmust, som kallades för Bjäremust. Men den produkten flög aldrig, säger Anna Carlstedt. 

Coca-Cola, som även fruktlöst försökte köpa familjen Roberts företag, fick sedan svälja förtreten och tillverka en egen must med familjens essens som bas. Enligt familjen Roberts är det bara en handfull personer som känner till receptet, som har visat sig vara så svårt att efterlikna. Det bidrar också till mustens intakta position som julens mest eftertraktade läskedryck: den står ensam för omkring en tredjedel av läskonsumtionen i december.