Kaffe: För billigt för allas bästa?

Priset på kaffebönor har nått rekordlåga nivåer under hösten. Goda nyheter för konsumenter och för tillverkare. Men de låga priserna är ohållbara på sikt.

MOBIL: LYSSNA I APPLE PODCASTER HÄR

Man kan tänka sig att en person som lever på att sälja rostat kaffe skulle vara nöjd när priserna på råvaran, alltså kaffebönor, har nått bottennivåer under hösten. Men Ulf Lindvall, VD för Lindvalls kaffe, menar att de låga priserna inte är bra för någon.

“Priserna är alldeles för låga”, säger han.

Det här är alltså en person som köper 160 ton orostade kaffebönor i månaden, och nu kan göra det billigt. Men det är med tilltagande oro han ser på marknaden.

“Bönderna kommer inte ha råd att ta hand om kaffet på rätt sätt, kvalitén kommer att sjunka”, säger han

De låga priserna är en effekt av de stora skördarna i Brasilien de senaste åren. Men eftersom råvaran kaffe är börsnoterad, blir det lätt stora svängningar, vilket leder till att bönderna inte har råd att ta hand om bönorna. Detta leder till ett underskott på kaffe, och då svänger marknaden upp igen.

“Odlarna har jättebekymmer nu. Man handplockar bären, och skulle vi ha svenska lönevillkor på det så skulle kaffe kosta 400 kronor kilot”, säger Ulf Lindvall, som menar att priserna måste stiga de närmsta åren för att affären ska kunna vara rimlig för alla parter.

I år har råvaran kaffe varit nere på under en dollar per pound, vilket gjort det omöjligt för bönderna att återinvestera i sina plantage, och många också börjat odla andra grödor istället för kaffe. Ulf Lindvall säger att när priserna stiger igen så kommer de börja odla kaffe igen, men det tar tre år för en kaffeplanta att ge frukt, och det är omöjligt att veta hur priserna kommer att ligga då. 

“Idag tror jag inte du kan hitta många drycker som du kan servera så billigt som kaffe. Det är onödigt”.