Förnuft och känsla

Något håller på att hända med hur samhället ser på rekrytering och bemanning. Frågan är bara: är det bra eller dåligt?

Är det möjligt att rekrytera personal utan att låta fördomar ta för stor plats i processen? Den frågan ställde sig Åsa Edman Källströmer för ett par år sedan. Hon var en garvad rekryterare och vd för rekryteringsbolaget TNG, där man bestämt sig för att göra ett seriöst försök att få bort subjektiva bedömningar ur processerna. Så Åsa kontaktade Diskrimineringsombudsmannen och bad myndigheten utbilda företagets konsulter. “Efter första utbildningstillfället så hamnade vi i situationen att ‘hjälp, det här kommer inte att fungera'”, säger hon.

Med tiden hittade TNG en lösning på problemet: tester. Men det var inte testerna i sig som var nyheten, utan hur de skulle användas

I veckans avsnitt av Kapitalet upptäcker Jacob och Gunnar hur personlighetstester är på väg att skriva om reglerna för bemanning och rekrytering. Men de upptäcker också det här med personligheter också kan vara roten till Kapitalets egna problem.