Hög standard

Har du också sett företag som är ”ISO-certifierade”, och undrat vad i hela världen det betyder? Bakom begreppet döljer sig något som har förändrat hur världen arbetar och lever.

LYSSNA I APPLE PODCASTER HÄR

”Ledningssystemstandard” kanske inte låter särskilt spännande, så långt är nog alla överens. I själva verket är det dock en liten regelbok som dagligen möjliggör och underlättar handel mellan människor och företag över hela världen. Egentligen har den det intetsägande namnet ISO-9001, och du stöter sannolikt på den i någon form varje dag.

— Över en miljon företag är certifierade. Det underlättar handeln, allt skulle bli mycket krångligare utan ISO 9001, säger Tina Bohlin, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute, som är det svenska organ som är med och tar fram olika standarder.

Det finns standarder för allt från storleken på bårar till maskinsäkerhet, och ISO 9001 är en ledningssystemsstandard, en standard som ställer krav på sättet ett företag ska skötas i alla led, allt för att kunden till slut ska bli nöjd. En standard är en gemensam lösning på ett problem, och ISO 9001 löser problemet att man inte själv kan inspektera alla företag man arbetar med.

— Hur ska du säkra att din leverantör i Japan jobbar på ett bra sätt? Det skulle ta mycket av din tid att säkra att de är duktiga. Men om ett företag är certifierat så vet jag att någon annan har varit där och sett att allting går rätt till, säger Tina Bohlin. 

LYSSNA I APPLE PODCASTER HÄR