Blåst på 6 miljarder? Bråket om din identitet på nätet.

Hur känns det att utveckla en produkt som används av åtta miljoner svenskar, och sedan bli blåst på intäkterna? Inte bra, menar Stefan Hultberg, som hävdar att han äger tekniken bakom Bank-ID. Nu har han stämt bankerna. På 6,7 miljarder kronor.

Man räknar med att Bank-ID kommer användas tre miljarder gånger under 2018. Och varje gång ett företag eller en myndighet låter dig logga in med Bank-ID, så betalar de en liten slant till bolaget bakom tekniken. Så man kan ju tro att uppfinnaren bakom den här tekniken borde skratta hela vägen till banken. Men Stefan Hultberg får inga pengar alls.

– Det är klart man är arg ibland, men ilskan får värka ut. Man tar nya tag. Jag gör en massa andra grejer, säger han till ekonomipodden Kapitalet.

För många år sedan förhandlade han med ett antal banker om att sälja sin teknik på licens. Meningarna går isär om vad som hände sedan. Enligt Stefan Hultberg stals tekniken av Finansiell ID-Teknik, bolaget som officiellt står bakom Bank-ID, och som ägs av sju banker. Finansiell ID-Teknik, å andra sidan, nekar till anklagelserna. Men hur länge orkar en ensam entreprenör bråka mot ett konsortium med storbankerna i täten?

– Hur gammal blir jag? Jag ger inte upp i första taget. Sen får man inte låta det konsumera all ens energi, men jag kommer inte ge upp. Det här är en del av mitt liv, säger Stefan Hultberg.

Finansiell ID-Teknik vill inte ställa upp på någon intervju.