Butikernas egna märken: Så tog de över mathandeln

Matkedjornas egna varumärken är på god väg att ta över livsmedelshandeln, och de ekonomiska skälen är goda: ”Det finns möjligheter att ta en väsentligt högre marginal”, säger Peter Normark, vd på konsultföretaget Macklean.

Egna märkesvaror, eller som det kallas i branschen, EMV, är idag en gammal idé i handeln. Redan i början av 1900-talet började ICA och Konsum paketera om och sälja kaffe under nya namn. Blåvitt kom i slutet av 1970-talet, och sen kom det stora genombrottet tjugo år senare. Då stod de egna märkena för ett par ynka procent av försäljningen. Idag: runt 30 procent. “Från början gjorde man bara kopior på befintliga produkter”, säger Åsa Wickholm, som ansvarar för Coops egna varumärken.

Här kan du lyssna på avsnittet i din mobil

Idén var enkel: genom att ta produkter som redan fungerade, så sparade man in på kostnader förknippade med produktutveckling och marknadsföring. Därigenom kunde kunden få ett lägre pris. Det är dock en utveckling som har skapat dilemman för de traditionella leverantörerna. Starka varumärken har klarat sig relativt bra, likaså många små och specialicerade aktörer. Svårare är det för alla däremellan. “Är du en aktör med svaga varumärken så hamnar du i ett svårt läge. Jag ser framför mig att vi kommer ha en utslagning av varumärken, där de som är medelstora och medelduktiga kommer få problem att överleva”, säger Peter Normark, vd för konsultbolaget Macklean.