Systemet slog tillbaka

I ett halvår firade Lasse Taavola stora framgångar genom att utnyttja ett kryphål i Systembolaget regler. Sedan slog systemet tillbaka.

För snart fem år sedan insåg spritproducenten Lasse Taavola insåg hur tufft det skulle bli att etablera sitt företag AB Svenska Sprit. Alkohol säljs bara på Systembolaget, och att få in en ny produkt på det statliga monopolets hyllor är inte enkelt. Men efter ett tips från en anställd på Systembolaget lyckades Lasse Taavola hitta ett kryphål i regelverket. Och han bestämde sig för att utnyttja det fullt ut. På sex månader lyckades han få in sina produkter på sextio systembolag, och kunde snart betala av hela sin fabrik i Bro, utanför Stockholm. Men glädjen blev kortvarig. “Jag satte det i system, och det måste ha stuckit i ögonen på dem”, säger Lasse Taavola.