Ska man få något gjort får man göra det själv

När Christoffer Lindhe blev av med båda benen och en arm i en olycka insåg han att det inte fanns några bra proteser på marknaden. Istället för att vänta på en förändring startade han ett företag.

Efter en kväll i Varberg förlorade Christoffer båda benen och en arm i en tågolycka. När rehabiliteringen började insåg Christoffer att han kunde röra sig väldigt bra i vatten – deltagande i två Paralympics kan bekräfta det – men på land var det betydligt svårare.

— Inomhus gick det okej, men så fort jag kom utomhus så hade jag jättesvårt att hålla balansen. Minsta lilla ojämnhet kunde får mig att tappa balansen, säger han.

Till en början trodde han att han helt enkelt behövde mer övning, men efter fem års träning började han inse att det var proteserna det var fel på. De proteser som Christoffer hade var för statiska och kunde inte hantera ojämnheter. Han tänkte att det måste finnas en bättre lösning.  Istället för att sitta och vänta på att hans problem skulle lösas, så startade han sitt företag, Lindhe Xtend. Det här han utvecklat en ny typ av protesfot, som bättre ska kunna parera för stötar och ojämnheter.

Samtidigt är det en tuff bransch som Christoffer Lindhe gett sig in i. Marknaden domineras av två stora spelare med miljardomsättning, och det krävs mycket kapital för att kunna utveckla produkterna.

— Det är en stor puckel man ska över kapitalmässigt, det gäller för all typ av medicinteknik, men nu är vi över den.

Med hjälp av kapitalet hoppas han nu kunna dubbla företagets omsättning under året. Men det är inte bara konkurrensen som gör den medicintekniska marknaden svår. Läckande franska börstimplantat har faktiskt satt hårdare krav på Christoffer. Den så kallade silikonskandalen hade såklart ingenting med honom att göra, men har lett till allt hårdare krav på alla aktörer inom medicinteknik.