Hur fungerar en börs?

Jacob och Gunnar försöker lista ut vad som händer bakom aktiemarknadens kulisser. På vägen råkar de på en pensionerad börsmäklare och några av världens mest lönsamma företag.

Klicka här för att lyssna i mobilen!

Att man handlar aktier på börsen råder det väl knappast några tvivel om. Men vad är en börs? Och vem äger den? “Börser var statliga helgedomar och monopolmarknader. När EU-direktivet Mifid kom 2007 öppnade det upp för konkurrens inom börshandel. Det var bra för en börs har ju kunder, och konkurrens gör att du måste vara på tårna”, säger Veronica Augustsson, vd för det svenska it-företaget Cinnober.

Bolaget har specialiserat sig på att bygga de it-system som sedan 1990-talet har ersatt den manuella börshandeln. Systemen har till uppgift att sammanföra köpare och säljare, och se till att handeln fungerar. “Det låter enkelt, men utmaningen ligger i prestandakraven. Vi kan hantera 100 000 affärer i sekunden. Vi får aldrig tappa bort någon information, och vi måste ha 100 procents tillgänglighet”, säger Veronica Augustsson.

I veckans avsnitt träffar vi också den pensionerade börsmäklaren Rolf Kipowski som tillbringade halva sin karriär i Stockholms gamla börshus i Gamla Stan.