Femtech – den bortglömda miljardindustrin

Allt fler entreprenörer börjar se kvinnors hälsa som en möjlighet, både för att hjälpa människor och för att tjäna pengar. Med teknologins hjälp öppnas nu en potentiell jättemarknad.

Om den fria marknaden kan tillgodose alla våra behov, hur kommer det sig att man bortser från hälften av jordens befolkning? Den frågan har allt fler entreprenörer börjat ställa sig. Deras svar kallas femtech – teknologier och innovationer för kvinnors hälsa.

— P-pillret kom för 70 år sedan. Vi har satt människor på månen sedan dess, och ändå finns det inget sätt för kvinnor att veta när de kan bli gravida. Jag blev provocerad när jag insåg det här, säger Ida Tin, skaparen av appen Clue, som hjälper kvinnor att spåra sin menstruation och ägglossning.

Femtech är ett område som uppskattas vara till 200 miljarder dollar. Ida Tin, som myntade uttrycket, ser en potentiell jätteindustri som är outnyttjad.

— Var man än tittar inom kvinnors hälsa finns det möjligheter som inte har utvecklats än, säger hon.

Ida Tin tror att det kvinnors hälsa har varit ett socialt stigma länge. Detta, i kombination med att män har dominerat företagsledningar, har gjort att fältet har haft låg prioritet länge. Vad som händer nu, menar hon, är att många företag börjar inse möjligheten att tjäna pengar på det.

— Jag vet inte om det har varit i samhällets intresse att möjliggöra för kvinnor att ta reda på vad som händer med deras kroppar. Lyckligtvis håller det på att förändras, säger hon.