“Vad gör ni med mina pengar?”

Kapitalet lånade ut en slant via crowdfundingtjänsten Trine. Nu har Jacob fått en liten pratstund med låntagaren, solenergiföretaget BBOXX.

Artikeln är sponsrad av Trine

Visst, den frågan ska man ju nog ställa sig innan man investerar i något. Men jag satsade hur som helst en slant när Trine tog in pengar till BBOXX– världens största ”crowdfundade” solenergiprojekt. Nog för att man förstår de stora dragen, men det är alltid svårt att se verkligheten mellan raderna. Nu fick jag chansen att prata med Joane Kayibanda som är landschef i Kenya. Och jag frågade henne vad i hela fridens namn de tänker göra med mina pengar. “Vi ska expandera, och det innebär att vi måste fylla på vårt varulager”, säger hon.

Låna ut €1,000 till BBOX. Avkastningen är 8,75% per år. 

BBOXX, berättar Joane, vänder sig till människor som lever helt utanför elnätet. Det kan vara ett hushåll med kanske fyra eller fem personer, som huserar i en bostad med tre eller kanske fyra rum. Många livnär sig inom lantbruket eller fiskerinäringen. Och fram tills BBOXX knackar på dörren har omkring 90 procent av hushållen använt fotogenlampor för att få ljus om kvällarna. “En del använder även stearinljus, men typiskt sett är det fotogenlampor”, säger hon.

Så vad går det ut på? BBOXX, som är ett brittiskt företag, utvecklar och tillverkar modulära och portabla solenergisystem, som sedan marknadsförs i utvecklingsländer, däribland i Kenya och Rwanda. Den senaste versionen är en stilren svart låda –  i princip ett stort batteri, med diverse tillhörande elektronik. Lådan ansluts till en solpanel, och kunden kan sedan koppla in en rad apparater: mobilladdare, LED-lampor, en uppladdningsbar ficklampa eller radio och TV. Och tack vare batteriet kan utrustningen användas efter solnedgången.

Affärsmodellen är ganska rak. Kunderna uppvaktas i hemmet, och erbjuds leasa hela paketet för strax under 10 amerikanska dollar i månaden. Joane berättar att det motsvarar mellan 30 och 50 procent av kundernas genomsnittliga inkomst. Allt betalas med mobiltelefonen. “Det är en stor investering, men man ska komma ihåg att de ofta betalar mer än så för fotogen. De pengarna kanske räcker till fotogen i två eller tre veckor idag”, säger hon.

Efter tre år äger kunden systemet, och betalar bara en mindre serviceavgift. Men det betyder också att de får hjälp om något går sönder. Hittills har BBOXX sålt nya och äldre versioner till 25 000 kunder, men ändå bara bearbetat en liten del av Kenya.

Mitt lån till BBOX är ju i första hand en risk på bolaget, men i nästa led är det förstås också en chansning på produkterna de säljer, och på kunderna. Så vad är fördelen de betalar för? “Många barn får möjlighet att läsa på kvällarna, för annars har det varit för mörkt hemma. Men det innebär också att kvinnorna kan laga mat på kvällstid. Därigenom kan de hjälpa sina män på dagarna, eller tjäna extra pengar till hushållet”, säger Joane.

Men tillgången till elektriskt ljus innebär också att affärer kan hålla öppet längre, att säkerheten förbättras, att inomhusklimatet blir bättre och att livet i allmänhet förenklas. Vi lever i en märklig tid där både det ena och det andra noteras på börsen. Många idéer mognar inte med värdighet får man nog anta. Men att förse människor med el borde vara tämligen hållbart.

Jacob Bursell

 

Kom ihåg att alla investeringar är förenade med risk!