Går räntan ned förlorar du. Går räntan upp vinner banken.

Har staten i smyg gett bankerna grönt ljus att skinna svenska bolåntagare? Vi dyker ned i mystiken runt ett udda men (ibland) ganska dyrt fenomen: ränteskillnadsersättning.

Har du inte själv åkt på den, så har du möjligen hört ordet. Ränteskillnadsersättningen brukar dyka upp som en liten överraskning i många bostadsaffärer, men desto färre vet varför. KTH-forskaren Rickard Engström jobbade i många år som mäklare, och minns sin första kontraktsskrivning med en kund. “Kunden frågade ’vad är det här för något’? Men det var ingen på mäklarutbildningen som hade diskuterat det där”, säger han.

Ok, så vad handlar det om? Ränteskillnadsersättning är en avgift som du får betala om du återbetalar ett lån i förtid. Avgiften utgår dock endast när räntorna har fallit sedan du tecknade avtalet. Har räntorna däremot stigit, så behöver du inte betala. Kanske låter det inte så konstigt. Men Rickard Engström på KTH menar att om räntorna har stigit, så borde faktiskt du få betalt – av banken. Och lustigt nog har han också en poäng.

Lyssna på hela avsnittet i din telefon.