Tre år och fem miljoner: så blev Tessin lönsamt

2014 var det möjligen en okonventionell idé: att satsa på lönsamhet, inte på storlek. Nu har Tessin nått dit, och vd Jonas Björkman ser fram mot nästa steg. “Nu ska vi skala upp, för vi har bevisat att det fungerar”.

Sponsrad artikel

Den 12 mars 2015 kunde Dagens Industris prenumeranter läsa om en nylanserad tjänst: under det adelsklingande namnet Tessin ville tre killar ge småsparare möjligheten att bli delägare i fastighetsprojekt. Investerarna, däribland NFT Ventures, räknade med att idén skulle bli lönsam på två till tre år, till en kostnad på tio till femton miljoner kronor. Tre år senare…

Fick de rätt?
Ja, det är helt rätt. Vi är lönsamma och det kostade ungefär 5 miljoner att bli lönsamma.

Vad har inte blivit som du tänkte dig?
Vi trodde vi skulle jobba med aktieinstrument, att man skulle bli delägare i bolagen. Det har vi fortfarande, men den största förändringen är att vi har gått över till lånesidan och jobbar nu nästan uteslutande med fastighetskrediter.

Hur snabbt märkte ni att ni skulle ändra spår?
Vi lanserade lån som en nischprodukt 2016, som ett test, och sen har det bara rullat på sedan dess.

Vad är det viktigaste som du har lärt dig om dig själv och om nyföretagande?
Startup-resan är en bergochdalbana. Det är svårt att förklara. Ena dagen är allt på botten, och sen andra dagen går det jättebra och investerarna älskar projekten. Det är en total bergochdalbana, och det blir man beroende av.

Finns det fortfarande svåra stunder?
Ja, varje vecka har man problem att lösa. Att driva bolag är problemlösning. Och livet i allmänhet är ett antal problem som ska lösas, men det triggar mig och mina medgrundare.

Vad har du lärt dig av dig själv?
Det är svårt att slappna av och tänka att allt går bra, för då blir man trött. Det blir jobbigare att gå till jobbet. Det är viktigt att se allting som ett problem.

Har du blivit bättre på att prioritera?
Ja, jag har precis fått barn och måste få ihop familjelivet. Tidigare kunde man sitta på kvällarna och jobba när man ville, men det orkar man inte hela tiden. Därför måste man vara sjukt produktiv timmarna man är på kontoret, och då måste man prioritera och hålla fokus.

Hur gör du?
Jag har en to do-lista och lägger upp dagen varje morgon, och i bolaget har vi en stand up varje morgon där alla i bolaget deltar. Vi är sexton personer i dagsläget, och då får man en snabb inblick i vad folk gör.

Hur engagerad är du i den operativa verksamheten idag?
Det har varit det svåraste, att distansera sig, för det är sjukt kul att jobba i den operativa delen. Jag är nog också fostrad i att arbete är att producera någonting, så har man inte producerat ett dokument på en dag, då känns det som man inte har gjort någonting. Men att jobba med personalen och se till att de utvecklas är också jobb.

Var befinner sig Tessin idag?
Vi är en av Europas största crowdfundingplattformar, alla kategorier. Vi har förmedlat 850 miljoner ungefär, och vi har en dominant position på den nordiska crowdfundingmarknaden för fastigheter. Så vi har tagit en jättebra position. Investerarna verkar gilla det vi gör och investerar i projekten, och vi har blivit etablerad på fastighetsmarknaden där aktörerna ser oss som ett seriöst alternativ. Så vi börjar bli etablerade, och nu handlar det om att skala upp till nästa nivå och börja konkurrera med banker.

Många startups har fokuserat på tillväxt och inte lönsamhet. Men inte ni?
Vi har valt att fokusera på lönsamhet. Vi sa från början, ’vi vill bevisa den här affärsmodellen’. Vi tog in 12 miljoner från start och bara använt fem av dem för vi blev lönsamma så snabbt. Nu är vi i den positionen att vi kan investera i tillväxten och skala upp verksamheten, för vi har bevisat att det fungerar.

Ni lanserades under ganska goda ekonomiska förhållanden. Vad händer med Tessin om läget försämras?
Vi har inte facit, men det behövs kapital i alla konjunkturer, och fastigheter är ett brett begrepp. Gemene man kopplar ju gärna fastigheter till bostadsmarknaden, men tar du värdet på en logistikföretag så kanske det är mer beroende av kronkursen. Sen kanske du har ett större finansieringsbehov i en lågkonjunktur, och det finns kanske större investeringsmöjligheter. För oss handlar det om att vara en optimal matchingsplattform oavsett läge.

Ni tar in pengar nu, hur går det?
Det går bra. Vi har precis kommit igång så det är för tidigt att säga vad resultatet kommer att bli, men alla har sett hur snabbt vi har vuxit och vad vi har gjort hittills. Nu ska övertyga dem om att vi kan ta det till nästa nivå.

Vad ska ni göra för pengarna?
Vi ska expandera teamet, utveckla produkter och hitta nya upplägg för institutioner, och sen är det den finska marknaden som lockar mycket.

Har du fått några propåer om att sälja Tessin?
Vi har fått mycket investeringsförslag från många banker, som undrar hur de ska hantera oss. I början var vi roliga och gulliga, men nu ser de att det händer saker. Men vi har ingen avsikt att sälja Tessin nu, det vore ju förödande nu när vi ska driva på tillväxten.