Vi lånade ut pengar till solenergiprojekt i Afrika

Svenska Trine har en listig idé: För samman europeiska investerare med afrikanska solenergiföretag, och du har löst två problem i ett slag.

Sponsrad artikel

När vi på Kapitalet inte svettas med våra radioprogram har vi stoppat undan lite sparpengar i tre olika solenergiprojekt i Afrika.

Bilden är lite suddigt, men så här ser det ut just nu:

 

Idén är busenkel:

I vissa delar av världen (på den kenyanska landsbygden exempelvis) råder brist på el, med alla nackdelar detta medför. Barnen kan inte läsa läxor på kvällarna, butiker måste stänga efter solnedgången, det är jättedyrt att ladda mobilen, och så vidare.

(Kolla in Trines hemsida om du vill veta mer) 

I andra delar av världen (typ i Sverige) lider man av ett överskott av Kapital. En del skulle ju kalla just det här för ett i-landsproblem, men sedan möjligen ångra sig när de ser sin första pensionsutbetalning. Det är helt enkelt svårt att få avkastning på sitt sparkapital när räntan är nära noll, vilket har konsekvenser för alla.

Hur som helst…

Genom att låta sådana som oss (eller du) låna ut lite eller mycket pengar till olika solenergiföretag i Afrika, kan Trine ordna en högre ränta än på bankkontot, utan att vi ska riskera dem på börsen. Visst, vi riskerar dem förstås på afrikanska solenergiföretag, men ingen uppsida utan risk, eller hur? Och räntan? I det senaste projektet som Kapitalet investerade i är den preliminära räntan över 6 procent. Det låter tilltalande.

Här har Trine listat amorteringarna (inklusive ränta) det kommande året.

 

Och låntagarna då? De får möjligheten att sälja solenergipaket på den afrikanska landsbygden. I slutändan leder det till att fler människor får el (som damen på bilden ovan) och vi behöver väl knappast förklara varför det är en bra idé.

Alla investeringar kan gå åt skogen – även dessa – så inbilla dig inte att det är riskfritt. Men går det åt skogen så har pengarna ändå gjort lite nytta på vägen. Alltid något.

Jacob Bursell

Pssst 1: Trine är alltså en av Kapitalets sponsorer. Vi tycker att det är en kanonbra tjänst under alla omständigheter, men det här är en sponsrad artikel.

Psst 2: Alla investeringar är förenade med risk, gör din egen hemläxa.