Blir alla pengar värdelösa?

Efter ett århundrade av bubblor, krascher och nya bubblor börjar en del tappa förtroendet för det monetära systemet, alltså våra pengar. ”Det är inte hållbart”, säger finansprofilen Mikael Syding.

“Egentligen är det ingen skillnad på dem, det är bara att den här är finast”, säger butiksbiträdet på Tavex. Bakom en tjock glasskiva ligger tre guldtackor och glimmrar. Kapitalet har åkt till Täby Centrum för att haka på en av finansmarknadens trender: att köpa guld som skydd mot det monetära systemets kollaps. En av de som tror att vi kan få se en systemkris är Mikael Syding, tidigare partner på hedgefonden Futuris. “Från att man började med rent penningtryckande 2007 så började jag ana att det här inte är hållbart”, säger han.

I århundraden var våra pengar direkt eller indirekt kopplade till guldpriset. Men i och med slutet av det så kallade Bretton Woods-systemet 1971, så finns inget som backar upp dagens pengar. Själva förtroendet för systemet – att pengarna ska ha ett värde i morgon – är det enda som gör att det fungerar. Men det förtroendet, menar Mikael Syding, kan snabbt försvinna när centralbankerna skapar för mycket nya pengar. “Man skulle behöva göra samma sak som vi gjorde med freoner och ozonlagret, och säga ’det här är inte hållbart, vi måste sluta trycka pengar’”, säger Mikael Syding.

I avsnittet hör vi också investeraren och entreprenören Johnny Mellgren, tillika ekonomispecialist på Radio Bubbla.