Noll till hundra miljoner

I tio år kämpade Jessica Löfström för att få sälja bemanningstjänster till byggindustrin. Hon lyckades, men när allt var som tuffast sålde hon sin häst för att överleva.

Hur gör man för att få hyra ut personal till byggarbetsplatser när man själv inte känner en själ i branschen? Inför den frågan ställdes Jessica Löfström när hon i slutet av 1990-talet startade ett bemanningsföretag som bara fokuserade på byggindustrin.

– Jag körde runt, och såg jag en byggarbetsplats så parkerade jag bilen och gick in och sa ’hej, jag heter Jessica Löfström, vilka anlitar ni idag när ni behöver arbetskraft?’. Sen försökte jag få till ett möte, säger hon till ekonomipodden Kapitalet.

När efterfrågan plötsligt översteg utbudet av byggarbetare, åkte hon på rekryteringsturnéer i Norrland och letade upp arbetslösa arbetare. Hon bussade ned dem till Stockholm, där hon hade låtit bygga om gamla logementslokaler till lägenheter. Men när verksamheten omsatte 20 miljoner kronor, fick hon ett samtal.

– Jag får ett samtal av en väldigt arg herre som skriker i luren, och jag uppfattar att han är från facket och att han ska stämma oss, säger hon.

Jessica hade aldrig reflekterat över att hennes affärsidé gick emot kulturen i den svenska byggindustrin, och samtalet blev början på en konflikt som förde hennes företag till ruinens brant. Först när hon sålt sin häst för att överleva vände allt, och idag omsätter Expandera Mera nästan 100 miljoner kronor. Nu kan hon dela med sig av lärdomarna till blivande entreprenörer: Tänk inte för mycket, sälj mer än du tror, och acceptera att allt tar tid.

– Allt tar mycket mer tid än man någonsin kan tro, så ge inte upp, säger hon.