Så blir du effektiv

Mobiltelefoner, e-post, sociala medier och öppna kontorslandskap håller på att förstöra människans hjärna. Lyckligtvis har Kapitalet hittat lösningen. 

Håller våra hjärnor på att förvandlas till fiskmat? Forskningen om hur vi människor arbetar tyder åtminstone på att vi kanske inte ägnar oss åt rätt saker. “Det arbetsliv vi lever i idag är väldigt utmanande för människor. Det gör oss distraherade”, säger Sara Hultman, psykolog och författare till boken ”Fokus på jobbet”.

Multitasking är hjärnans sätt att försöka ta kontroll, men det fungerar dåligt. Studier, till exempel från Stanford, visar att kontrollgrupper som gör en sak i taget får mer gjort, och blir mindre stressade än de som försöker ”multitaska”. “Hjärnan kan inte fokusera på flera saker samtidigt. Istället flyttas fokus blixtsnabbt fram och tillbaka. Den processen kräver extremt mycket energi”, säger Hultman. Dessvärre är inte ens Kapitalet opåverkat av denna samhällsutveckling, och i ett försök att arbeta mer effektivt försöker Sara Hultman hjälpa Jacob och Gunnar lära sig mindfulness. Med varierande framgång.