Älgmannen Leif Lindh

I femton år drömde Leif Lindh om att ha en egen älgpark, men ingen trodde på idén. ”Jag har alltid trott att det skulle funka”.

Det har gått 25 år sedan Leif Lindh mer eller mindre medvetet tog ansvar för en älg. Mamman hade dödats i en trafikolycka, och plötsligt ringde Leifs kusin med ett udda förslag. “Min kusin jobbade som polis och sa ’hämta kalven, mamman är trafikdödad, annars har vi ihjäl den’”, säger Leif Lindh, “så jag ringde brorsan, lånade en hästtransport och åkte dit”.

Älgen i fråga dog efter bara fem dagar, men hann ändå under deras korta bekantskap göra ett långlivat intryck hos Leif. Där föddes idén om att visa upp älgar för turister i en park. Det var en idé som inte ens Leif Lindhs fru ville tro på. “Alla jag pratade med sa ’du är fullständigt dum i huvudet. Vad fan ska du startad det där för? Det kommer inte komma en enda människa’”, säger Leif Lindh.