Yosef från Vivalla utmanade oligopolet

När Yosef Muhamed försökte skicka pengar till släkten i Somalia insåg han hur förlegade tidens överföringstjänster var. Det blev början på Transfer Galaxy.

I dag har Yosef Muhamed och hans kollegor lyckats halvera priset på så kallade remitteringar – överföringar till utlandet. Ett par år tidigare hade han åkt från hemorten Vivalla till Somalia. Det var första gången sedan familjen flydde till Sverige. Då hade han varit två år gammal. “Jag insåg att fyra av våra kusiner gick i skolan, men två var hemma”, säger han. Släktingarna saknade pengar till skolgång, och Yosef och hans lillebror Ali bestämde sig för att hjälpa till.

Överföringar till utlandet hanterades vid tiden av företag som Western Union och Moneygram. Men när Yosef och Ali försökte skicka 300 dollar till Somalia, upplevde de tjänsterna som krångliga. Och dyra. Avgifterna på en överföring kunde uppgå till 15 procent.

Tidigt i livet hade Yosefs föräldrar flyttat honom till en skola utanför Vivalla. Miljöombytet hade fått honom att våga drömma om en ingenjörsutbildning, och om möjligheten att kunna hjälpa till och bygga upp Somalia. Han gick på KTH i Stockholm. När han många år senare träffade en kompis i kön till ett överföringskontor, på väg att skicka pengar till släkten i Somalia, insåg han att det fanns något de kunde göra. “Min kompis sa, ‘varför finns inte Swish för utlandsbetalningar’, och det var då jag kände i magen, ’det måste finnas’”, säger Yosef.

Det fanns det inte, men det gör det nu. Yosef Muhamed och hans medgrundare har redan blivit erbjudna över 50 miljoner kronor för verksamheten. Men de vill hellre bygga vidare själva, och bli Vivallas största arbetsgivare