Psykologin som gäckar bostadsmarknaden

Göran Skaghammar Selinder är en av många mäklare som är förvånad över höstens turbulens på bostadsmarknaden. ”Ingenting har egentligen hänt”, säger han. Men psykologin i marknaden kan ändå skapa stor oreda, visar forskningen.

“Det är fortfarande låg ränta, det byggs för lite, folk har jobb och konjunkturen är bra, säger Göran Skaghammar Selinder”, mäklare på Högalidsmäklarna i Stockholm.

Men trots detta vittnar många mäklare i Stockholm om uteblivna budgivningar och visningar utan besökare. Ett grundläggande problem är att bostadsaffären omfattar stora pengar, och att köparna ofta är oerfarna, menar Anders Andersson, doktor i nationalekonomi på Swedish House of Finance. Det i sig skapar ett obehag, vilket påverkar människors beteende. “Även om man kan tänka sig att de som ska köpa nu är glada för att priserna inte är lika höga så är de säkert också oroliga för att de inte vet om priserna kommer fortsätta att sjunka. De kanske är rädda för att göra en dålig affär”, säger Anders Andersson.

I avsnittet hör vi hur människans hjärna ställer till det när vi fattar stora ekonomiska beslut. Vi hör bland andra psykologen Niklas Laninge berätta om “Ikea-effekten”, som gör säljare än mindre benägna att acceptera marknadens realiteter.