Excel – rutan som förändrade världen

Det har gått 30 år sedan Microsoft lanserade sin andra och banbrytande version av kalkyleringsprogrammet Excel. Näringslivet förändrades för alltid, men mannen som uppfann programtypen gick mer eller mindre lottlös.

Hösten 1987 lanserades den första versionen av Excel för Microsofts nya operativsystem Windows. Trettio år senare sägs över en miljard människor använda företagets kontorssvit, något som väcker frågan: hur gjorde man innan? “Tidigare gjorde man allt med blyertspenna och suddgummi”, säger Märtha Josefsson. Hon började arbeta som aktieanalytiker på Aktiv Placering 1980. Det var en tid då den enda datan som fanns att tillgå var råa årsredovisningar. “Vi hade stora A3-papper som vi gjorde analysen på”, säger hon. Kort därefter introducerades de första persondatorerna, vilket förändrade allt.

Det första kalkyleringsprogrammet, Visicalc, lanserades i USA redan 1979. Konkurrensen tilltog fort, och i 1980-talets snabba teknikutveckling gjorde uppfinnaren ett ödesdigert misstag. När dammet hade lagt sig, stod Microsoft kvar som ensam vinnare.