Hur går det till när bostadsbubblor spricker?

I ett lite dystert avsnitt av Kapitalet låter vi ekonomen Peter Englund föreställa sig vad som händer när luften går ur bostadsmarknaden. Det handlar om hårda ekonomiska fundamenta, men också om lite mer oberäkneliga krafter.

Finns det en bostadsbubbla i Sverige? Den frågan har sysselsatt oss svenskar i åtminstone tio år, och vi väntar fortfarande på beviset. Bubblor brukar tacksamt artbestämmas först i efterhand, och än så länge hovrar priserna på rekordhöga nivåer.

Men hur går det till om marknaden nu skulle kollapsa – något som många bedömare och dysterkvistar förutspår? Peter Englund är pensionerad nationalekonom men alltjämt verksam i Finanspolitiska rådet och som forskare vid Swedish House of Finance. Bostadsmarknaden har intresserat honom genom hela karriären, och som många andra kunde han beskåda 1990-talets bostadsmarknad kollapsa i bankkrisens kölvatten. Nu berättar han hur en ny kollaps skulle kunna utspela sig. Det handlar om räntor, om bostadsbyggande om psykologi och om villkoren för bankernas kreditgivning.