Vad är artificiell intelligens?

Riskkapital regnar över nya tillämpningar av artificiell intelligens, men vad är det för något egentligen? Vi träffar KTH-professorn Stefan Carlsson och reser tillbaka till 1950-talet, då allting började.

Tekniken bakom modeordet artificiell intelligens förutspås vända upp och ned på allt: Finansbranschen, försäkringsindustrin, sjukvården, tillverkningsindustrin och, förstås, mediemarknaden. Allting började i princip samtidigt som datorn föddes, och tidiga entusiaster – som britten Alan Turing – filosoferade redan i mitten av 1900-talet om maskiner som kunde tänka. Tidigt gjordes iögonfallande framsteg när hårdvara utformades för att efterlikna neuronernas funktion i människans hjärna. Men trots detta fann sig hela forskningsområdet i skuggan av starka tvivel på om idén bakom artificiell intelligens någonsin skulle realiseras. Och vad innebär egentligen intelligens, för den delen? Sedan kom genombrottet i början av 2000-talet, och allt ställdes på sin ända. “Vad datorn förstår eller inte, det vet vi inte. Vi vet bara att metoderna fungerar”, säger Stefan Carlsson, professor emeritus på KTH i Stockholm.