Pensionär vid 40

Tänk om man kunde gå i pension vid fyrtio års ålder, inte genom att riskera allt på börsen eller köpa lotter, utan genom att spara. Vi har träffat Oskar Lindberg som efter sex års gnetande har sparat sig till ett ekonomiskt oberoende.

När Oskar Lindberg var ett par år över trettio var han med familjen på en åtta månader lång semester i Mexiko. Vistelsen fick dem att reflektera över tillvaron i Sverige, och inte minst över balansen mellan arbete och fritid. En tid senare sprang han på bloggen Mr Money Mustache, ett pågående vittnesmål från en amerikansk ingenjör som lyckats med konststycket att pensionera sig i trettioårsåldern genom att leva mer effektivt. ”Och då började vi fundera på hur det där skulle se ut för oss, att vara fria”, säger Oskar Lindberg. Sagt och gjort. Från den stunden utarbetade de en plan, med målsättningen att åtta år senare kunna lämna sina heltidsjobb och leva i frihet. ”Det har aldrig handlat om att bli rik, att ligga på en lyxbåt. Utan vi vill fortsätta att arbeta med saker, men utan vinstmaximeringskrav”. I slutändan tog det inte åtta år att göra sig fri från lönarbetets bojor. Det tog sex år. Nu berättar han hur det gick till.