McDonalds från insidan

Hon började vid McDonalds stekbord på 1980-talet. I dag driver Christina Richter åtta restauranger, med en omsättning på över 200 miljoner kronor. Nu berättar hon hur världens största snabbmatskedja fungerar från insidan.

Christina Richter hör till den begränsade skara svenska som äger egna McDonaldsrestauranger. Världens största restaurangkedja är i stor utsträckning ett franschisekoncept, där merparten av vinsten kommer från royalty- och hyresintäkter från ett globalt nätverk av entreprenörer. På den vägen kunde Richter gå från ett nattjobb i Göteborg, till att i dag basa över ett eget växande restaurangimperium. Men hur mycket kan hon påverka restaurangernas utbud och priser? Och vilka produkter är mest lönsamma? I veckans avsnitt av Kapitalet berättar hon om tillvaron som McDonaldsentreprenör.