Jämtarna som revolutionerade aktiehandeln

Om hur två killar från Jämtland, oberoende av varandra, blev först i Sverige med aktiehandel på nätet. Resultatet blev bland andra Nordnet och Avanza, bolag som nu värderas till över 15 miljarder kronor.

I dag har det gått två decennier sedan svenskarna fick möjligheten att handla aktier på nätet. Lanseringen av Net Trade 1996 blev startskottet på en utveckling som skulle vända ut- och in på hela branschen, göra hundratals mäklare överflödiga och sänka priserna till närmare noll. Och allting började hösten 1993 på ett flyg mellan Hong Kong och Shanghai. “Det brann i huvudet på mig”, berättar Bo Mattsson, som minns hur han i flygstolen läste en notis om hur amerikanska Lombard Securities hade börjat erbjuda aktiehandel på internet. Han avbröt resan i Asien och bokade en flygbiljett till San Fransisco med förhoppningen att Swedbank skulle bli först att erbjuda samma tjänst i Sverige.

Föga visste jämten Bo Mattsson och hans kollegor att ett liknande projekt pågick endast ett par kvarter från Swedbanks huvudkontor i centrala Stockholm. Ett par år tidigare hade Per Nordlander, en annan jämtlänning, rekryterats till det familjeägda finanshuset Öhman. Han blev “kvantitativ analytiker” och fick i uppdrag att utveckla system som skulle handla aktier mer eller mindre automatiskt. På den vägen hade firman snubblat över möjligheten att utveckla en HTML-baserad tjänst för aktiehandel. Och plötsligt var två killar från Jämtland, ovetande om varandra, på väg att revolutionera den svenska aktiemarknaden.