Entreprenören som muckar med Sveriges arkitekter

Efter trettio år som entreprenör har Björn Sundeby tjänat tillräckligt mycket pengar för att inte behöva bry sig om vad andra tycker. Därför tänker han nu till varje pris realisera sin vision: Ett gigantiskt kontorshus av 1800-talssnitt, i sten.

Reporter: Jon Thunqvist

IST grundades när Växjö-entreprenören Björn Sundeby kom hem från USA med insikten att något höll på att hända i världen. Det som höll på att hända var datorn. Uppmuntrad av möjligheterna han såg, satte han sig ned och funderade på en lämplig affärsidé. Då träffade han en bekant på gatan som pekade honom i en oväntad riktning. ”Han sa ’min hustru har en damfrisörsalong och behöver ett registerprogram. Kan det vara något? Jag ska ändå ned och klippa mig och kan fråga’”, säger Björn Sundeby. Kort därefter fanns Sundebys program på 82 frisörsalonger i Sverige och Norge. Efter den framgången styrde Sundeby in på det som i dag kallas ”ed tech”, it-system för utbildning, och efter 35 år går företaget bättre än någonsin.

Företaget IST är möjligen inte vad Björn Sundeby är mest känd för år 2017. Det han förefaller vara mer känd för är snarare hans idé att i Växjö uppföra ett nytt bostads- och kontorshus i 1800-talssnitt, i sten. Förebilden för projektet var Strandvägens i Stockholm. Sundeby själv hade inga andra motiv än att han är trött på “fula och fyrkantiga lådor i glas”, och att han i stället ville efterlämna sig något “vackert och beständigt”. Men föga förstod han att det i 2000-talets Sverige var en kontroversiell idé. Mot honom reste sig snart en hord upprörda arkitekter. ”Jag förstod inte riktigt konsekvenserna. Jag kunde inte förstå att det var möjligt att det kunde bli en sådan hysteri”, säger Björn Sundeby. ”Något så självklart som att bygga vackra och beständiga hus”.

Ännu är inte striden avgjord. Sundeby hittade efter mycket möda en arkitekt som var villig att ta på sig uppdraget. Nu ligger ritningarna till huset färdiga och väntar på ett godkännande från Växjös politiker.

 Textsammanfattning: Jacob Bursell