Han satt på 1 000 miljarder dollar i finanskrisen

Hösten 2008, efter tio års karriär på Wall Street, satt Sean George från Hindås på derivat för 1 000 miljarder dollar. Sedan imploderade den amerikanska finansmarknaden. “Vi köpte vapen”, säger han.

När Wachovias framtid stod på spel ett par veckor efter Lehman Brothers konkurs, befarade Sean George och hans kollegor att det finansiella systemet skulle klappa ihop för gott. Han satte sig i bilen, besökte en vapenhandlare, och fyllde bakluckan på sin Audi. “Jag gick in och tog två k-pistar, en hagelbössa, en pistol och massor med kulor. Sedan ställde jag det hemma i kassaskåpet, bredvid alla gamla skattepapper”, säger Sean George. “Men som jag såg det, om det går jävligt snett och det blir upplopp, då kan vi i alla fall försvara oss”.

Under de föregående åren hade Sean George kunnat bevittna finanskrisens upprinnelse från första parkett. Han och hans kollegor på Bank of America handlade i så kallade CDS-kontrakt – de finansiella produkter som tids nog skulle beskyllas för att ha orsakat hela finanskrisen. När musiken slutade spela, i september 2008, satt banken på kreditderivat till ett värde av 1 000 miljarder dollar. Hans avdelning klarade sig torrskodd genom krisen, men fram tills den amerikanska centralbanken klev in och intervenerade i marknaden var han osäker på om världen någonsin skulle bli sig lik igen. “Hela banksystemet var på väg att falla. Det var inte lång ifrån. Vi var mycket, mycket närmre en stor katastrof än vad folk förstår”, säger Sean George.

I intervjun med Kapitalet berättar han hur en kille från Hindås öster om Göteborg, hamnade mitt i finanskrisens epicentrum.