Warren Buffett – hetare än någonsin

Genom ett livslångt gnetande har Warren Buffett blivit en av de rikaste i världen. Med en ny dokumentär på HBO är finansmannen mer på ropet än någonsin, vilket väcker en annan fråga: Är det inne att vara långsiktig?

Internet har en säregen förmåga att bereda utrymme för nya sociala fenomen, oavsett hur smala de förefaller vara. Det gäller exempelvis sparande. Som ett fredagsmys för sparnördar grundades “Uppesittarkväll” av värdarna bakom poddradioprogrammet #Pratapengar. Den 24:e i varje månad, dagen före löning, samlas nu tusentals svenskar framför datorerna och hänger sig åt en talkshow som i stor utsträckning går ut på hur pengarna ska sparas – inte spenderas. I andra hörn av nätet diskuteras “sparkvoter”, “pengamaskiner” och andra intressen som i förlängningen leder till att pengar samlas på hög.

Är det något nytt som pågår?

Det vore vanskligt att fastställa några kausaliteter, men kanske kan åtminstone en del av detta intresse relateras till faktumet att en av världens rikaste män – Warren Buffett – inte har gjort sina pengar på snabba klipp. I stället har han envetet samlat krona på krona (eller snarare dollar på dollar) i närmare 70 år, allt i hopp om att låta ränta-på-ränta-effekten göra resten. Det har fungerat tämligen väl.

Medan hedgefonder och hela länder tog ned skylten under finanskrisen, kunde Warren Buffett gå starkare ur turbulensen. I efterhand framställs han som det sunda förnuftets vita riddare – han som säljer när andra köper, och köper när andra säljer. Metoden – och personligheten Buffett –porträtteras nu i en dokumentär på HBO, och tittaren får sig till livs hur Ohio-entusiasten envetet har hållit fast vid sina principer.

Men hur är det då med långsiktigheten? En av Sveriges stora Buffett-entusiaster, Per Håkan Börjesson är övertygad om att finansmannens recept är det enda som duger på sikt. Han har till och med byggt ett investmentbolag på samma ingredienser – Spiltan. Men att folk är mer långsiktiga i dag än tidigare håller han ändå för tveksamt.