Så blir du (lite) rik

I vilken utsträckning kan man som vanlig tjänsteman eller knegare spara sig rik? Det sannolika svaret är att det går, men det kräver långsiktighet och disciplin.

Det här avsnittet av Kapitalet börjar på en telefonlänk med Jan Bolmesson i andra änden. Han skriver om sparande på bloggen Rika Tillsammans. Vi går rakt på sak. “Om man frågar sig om genomsnittlig person spara en ansenlig summa pengar så påstår jag absolut!”, säger Bolmesson “Kan du över tid spara 10 procent av din lön och investera i indexfonder så kan det på ett antal år bli flera hundra tusen kronor, en miljon eller flera miljoner, beroende på hur gammal man är”.

Finansmannen Warren Buffett brukar hänvisa till “ränta på ränta” som världens åttonde underverk. Han refererar till den effekt som uppstår när avkastningen på ett sparande återinvesteras, och där du med tiden får “avkastning på avkastningen”. Problemet med Buffetts modell är att den, vid en första anblick, inte är särskilt rolig. Den påkallar inget stort risktagande, och inte heller så mycket spännande affärer. Det handlar snarare om att gneta.

Jan Bolmesson berättar hur han själv lärde sig detta på det dyra sättet. I slutet av 1990-talet investerade han sina sparpengar i exotiska it-bolag, och innan den episoden var över hade han förlorat i princip alla sina pengar. Det var då det sjönk in: att bli rik handlar inte om att satsa allt på rött utan om att långsiktigt sätta pengarna på något som med hög sannolikhet ger en god avkastning i längden. Dit hör inte det gängse bioteknikbolaget eller andra spekulativa äventyr som antingen går bra eller dåligt. Det handlar i stället om indexfonder, investmentbolag och andra mindre spännande investeringar.

De goda nyheterna är med andra ord att den som är beredd att iaktta disciplin under lång tid också kan bygga ett betydande kapital. Det gäller bara att sätta undan pengar varje månad, dra nytta av ränta-på-ränta-effekten och att låta tiden gå.

Exempel:
Du har en nettolön 300 000, och en lönetillväxt på 2 procent per år. Du sparar slaviskt 10 procent av din lön (i exempelvis breda aktiefonder eller investmentbolag), och återinvesterar all avkastning. Så här utvecklas ditt kapital.